Bursiyer Öğrenciler

Bilge Tayyar

Bilge Tayyar


17 Eylül 2002'de doğan Bilge, liseye geçene kadar ailesiyle beraber Antalya'da yaşadı. 2015 yılında yatılı öğrenci olarak başladığı Robert Kolej'den üçüncü olarak mezun oldu. Lise hayatı boyunca imece, Türkiye Girişimcilik Vakfı gibi girişim ve inovasyon odaklı yerlerde staj yaptı. Okulunun MUN, Sosyal Girişimcilik ve Robotik kulüplerinde liderlik pozisyonları üstlenmesinin yanı sıra birçok topluma hizmet projesinde de aktif olarak görev aldı.

Liseden mezun olduktan sonra Claremont McKenna College tarafından Seaver Leadership Scholarship ile ödüllendirildi. Şu anda eğitimine yeni başladığı üniversitesinde Ekonomi ve Sosyoloji lisansı ve Liderlik alt dalı yapmayı düşünüyor. Gelecekte ise sosyal girişimcilik ve liderlik üstüne çalışmayı planlıyor.


Ulaş Ayyilmaz

Ulaş Ayyilmaz


15 Kasım 2001’de İzmir’de doğdu. Bornova Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu’nda ilköğrenimini tamamladı ve TEOG sınavından tam puan alarak mezun oldu. İzmir Amerikan Koleji’nde 5 sene tam burslu eğitim gördü ve Amerika Birleşik Devletleri California Eyaleti’nde bulunan Pomona College’dan 74,119 USD burslu kabul aldı.

İzmir Amerikan Koleji’nde 3 sene ACI Öğrenci Birliği’nde görev aldı. Hayvan Barınağı,Meme Kanseri Farkındalık Kulübü gibi çeşitli kulüp ve sosyal servislerde aktif rol oynadı.

University of Rochester’in uluslararası George Eastman Young Leaders Award Winner ödülünü almaya hak kazandı. 2018 Tayland Uluslararası Yer Bilimleri Olimpiyatları’nda bronz madalya ve 2 takım ödülüyle Türkiye’yi temsil etti. 2019 yaz tatilinde motosiklet tamircisinde ve ayakkabı tamircisinde gönüllü çalıştı.

Gelecek planları arasında Pomona College’da teorik fizik üzerine anadal yapıp yine Amerika’da yüksek lisans eğitimi almak var. Yüzmeyi, doğada vakit geçirmeyi, voleybol oynamayı, sosyalleşmeyi ve arkadaşlarıyla hayat ve evren hakkında konuşmayı seviyor.


Ekin Şenvardarlı

Ekin Şenvardarlı


8 Ocak 2001’de İzmir’de doğan Ekin, öğrenim hayatı boyunca aralarında Çanakkale, Samsun ve Karabük’ün de yer aldığı birçok farklı şehirde yaşadı. BİLSEM öğrencisiyken ortaokuldaki başarısı ve lise giriş sınavı TEOG’daki tam puanıyla Türkiye birincisi olduktan sonra liseyi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesinde tam burslu ve yatılı olarak okudu. Türkiye’nin ilk FIRST Robotics Competition takımlarından biri olan INTEGRA 3646’ya üye ve ardından da takımın ilk kadın takım kaptanı seçildi. Ekin’in kaptanlık sürecinde Team 3646, aralarında NASA ve Boeing gibi firmaların da destek olduğu 8000 takım arasından sıyrılarak Dünya Şampiyonu seçildi ve bu ödülü Türkiye’ye getiren tek takım oldu.

Geleceğin çift kanatlı girişimcilerini yetiştiren sivil toplum örgütü Young Guru Academy’de gönüllü olarak sürecini tamamladıktan sonra en son teknolojiyi en dezavantajlı bölgeye götürmek için bir YGA girişimi olan Twin’de çalışmaya başladı. Ekin Twin’de İçerik Geliştirme Departmanı’nda çalışmalarına devam ederken aynı zamanda Northwestern University’de “Materials Science and Engineering” okuyor.

Küçüklüğünden beri uzaya meraklı olan Ekin fotoğrafçılık ve yapımcılığına olan ilgisini de birleştirerek astrofotoğrafçılıkla ilgileniyor ve kendi girişimini kurarak ileride de uzay teknolojileri alanında çalışmak istiyor.


Ulaş Kaygısız

Ulaş Kaygısız


4 Ağustos 2000 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. 5 yaşında ailesiyle Balıkesir’in Ayvalık ilçesine taşındı. İlköğretimini buradaki Sakarya İlköğretim okulunda tamamladı. Bu süre içerisinde lisanslı olarak 8 yıl basketbol oynadı. Liseyi Defne-Muhtar Kent Eğitim Vakfı’nın desteği ile tam burslu olarak Tarsus Amerikan Koleji’nde yatılı olarak okudu.

7 yaşından beri ilgisi olan mühendislik alanına lisede iyice yöneldi. Robotics kulübünün kurulmasında ve yönetilmesinde aktif rol aldı. Gönüllü olarak köy okullarına kitap dağıtımında, ilkokula giden çocuklara ders vermede ve zihinsel engelli çocuklarla yapılan çalışmalarda görev aldı. Uluslararası matematik ve fizik sınavlarında ayrıcalıklı belgeler kazandı.

Liseyi tamamladıktan sonra Michigan State University tarafından her sene 5 öğrenciye verilen yıllık 5.000 dolarlık Gupta Values Bursu ile ödüllendirildi. Bunun yanında yıllık 18.000 dolarlık başarı bursu kazandı. Şu anda bu üniversitenin Computer Science bölümünde eğitimine devam ediyor. Gelecekte ise start-up projelerinde görev almak istiyor.


Ekin Seçilmiş

Ekin Seçilmiş


Ekin Seçilmiş, 2001 yılında Adıyaman’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Adıyaman Cengiz Topel İlkokulu ve Biraralık Ortaokulunda tamamladı. TEOG sınavında tüm soruları doğru cevaplayarak eğitimine Galatasaray Lisesinde devam etmeye hak kazandı. Lise boyunca Münazara ve Sosyal Bilimler Topluluğu çalışmalarının yanında Galatasaray Lisesi Fizik Topluluğunu kurdu. 2018’de Pekin’de, 2019’da Varşova’da düzenlenen Uluslararası Genç Fizikçiler Turnuvası’nda Türkiye’yi Takım Kaptanı olarak; 2018’de Endonezya’da Asya Bilim Kampında beş Türkiye Delegesinden biri olarak ülkemizi temsil etti. Dünyadan sadece 40 kişinin seçildiği fizik ve mühendislik üzerine yoğunlaşan Hollanda Young Brainport Yaz Okulu’na katılmaya hak kazandı. Lise boyunca eğitimde fırsat eşitsizliklerini gidermeye katkı sunmak ve bilimi herkese erişilebilir kılmak adına gönüllü çalışmalarda bulundu. Bunlar içinde Adıyaman ve Çorum’da ortaokul öğrencilerine yönelik Parçacık Fiziği Eğitimi, Adıyaman’da bulunan 6-13 yaş aralığındaki Suriyeli mülteci çocuklara Türkçe öğretmek vardı. Lise öğrenimi süresince Kangourou Sans Frontières ve Fermat Matematik Yarışmalarında madalya aldı. Yazlarını ise Adıyaman Üniversitesi Fizik Departmanından araştırmacılarla manyetokalorik etki ve INSA Rouen’daki araştırmacılarla mikrofluid üzerine araştırma yaparak, kodlama öğrenerek ve köyde vakit geçirerek değerlendirdi.

2020 yılında Galatasaray Lisesinden dereceyle mezun oldu. 2020-2024 yılları arasında lisans eğitimine devam etmek üzere Kanada, ABD, Hollanda ve İngiltere’den 9 üniversiteden kabul aldı. Bunlar arasından ABD’de Brown Üniversitesinde eğitimine devam etmeye karar verdi. Üniversitede fizik ve mühendislik okumayı planlıyor. Bunun yanında ekonomi ve yabancı dil alanlarında da ders almayı istiyor. Kadın Mühendisler Topluluğu, Fizik Topluluğu, Üniversitelerarası Ekonomi Topluluğu, Münazara ve Salon Dansı Kulüplerinin bir parçası. Bunun yanında gönüllü olarak Galatasaray Lisesi Yurtdışı Eğitim Mentorluk Programını koordine ediyor. Eğitimi için gerekli olan İngilizce haricinde ileri seviyede Fransızca, orta seviyede İtalyanca, temel seviyede Latince ve Kürtçe biliyor. Yeni diller öğrenmek ve bu dillerin işleyişi üzerine kafa yormak sevdiği aktiviteler arasında. Bunun yanında yazmaktan da keyif alıyor.


Berk Demirci

Berk Demirci


26 Kasım 2000 tarihinde Ayvalık’da dünyaya geldi. İlköğretimi Sakarya İlkokulu, orta öğretimi Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda tamamladı. Ayvacık Fen Lisesi’ni kazandıktan sonra kaydını Ayvalık Anadolu Lisesi’ne aldırıp lise eğitimimi orada tamamladı. Ortaokulda TÜBİTAK Güneş Fırını projesini geliştirdi. Lisede ise Amerika’daki Seton Hall Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu sürdürülebilir enerji projesi yarışmasına katıldı.

Küçüklüğünden bu yana birçok sporla iç içe biri olan Berk, Taekwondo, basketbol, futbol, atletizm gibi çeşitli sporlara zaman ayırdı. Lisanslı satranç oynadı ve turnuvalara katılarak dereceler elde etti. Değerli taşları toplamak ve işlemek, takı ve seramik yapmak, kil ve alçıdan kabartma heykel yapmak da hobileri arasında yer almaktadır. 6 yıla yakın süredir fitness ve beslenme ile çok yoğun bir şekilde ilgilenmekte ve çevresindeki insanları bu konuda teşvik edip desteklemektedir. İlköğretim ve ortaokul yıllarında çeşitli tiyatrolarda rol aldı. İnsan fizyolojisi ve anatomisi hakkında dünya çapında yayınlanan makale ve araştırmaları takip ediyor. Boş vakitlerinde balık tutmaktan, yüzmekten ve bilgisayar oyunu oynamaktan hoşlanıyor.

Michigan State University e (MSU) $16.000 burs ile kabul edildi. Bilim ve teknolojiye tutkulu oluşu sebebiyle MSU’da makine mühendisliği okumaya karar verdi. Bunun yanı sıra kendine ait bir e-ticaret şirketi var ve iş planı geliştiriyor. Gelecekteki hedefleri arasında e-ticaret üzerinden pasif gelir ve sermaye elde etmek ve kendi dev teknoloji marksını oluşturup bilime ve dünya genelinde milyonlarca insanın hayatına katkıda bulunmak yer alıyor.


Alp Efe Karalar

Alp Efe Karalar


1 Haziran 2001’de Ayvalık, Balıkesir’de doğdu ve ilköğretimini Ayvalık’ta tamamladı. Aynı zamanda ABRSM piano sınavlarında başarı elde etti. Liseyi TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde Lise ve IB diplomaları ile mezun oldu. Aynı zamanda TEVİTÖL Güher ve Süher Pekinel Müzik bölümünden fagot enstrümanı eğitimini bitirdi. Okulunun yelken kulübünde liderlik pozisyonunu üstlendi ve European Youth Parliament teşkilatında resmi görevler aldı. Tenis ve Atletizm alanlarının resmi müsabakalarında faaliyet gösterdi. Ayrıca Çocuk Eğitim Derneği ve Interact gibi çeşitli projelerde yer aldı. İngilizce ve Fransızca biliyor.

Şu anda Pennsylvania State University’de eğitim görüyor. Computer Engineering ana dalı ve Psychology yan dalı yapmayı planlıyor. Gelecekte Amerika’da yüksek lisansını tamamlamayı ve girişimcilik projelerinde yer almayı planlıyor


Fazıl OnurAlp Ardıç

Fazıl OnurAlp Ardıç


30 Eylül 2002’de Ankara’da doğan Onuralp, ilk ve ortaokulu Denizli ODTÜ Geliştirme Vakfı Kolejinde, lise eğitimini ise Üsküdar Amerikan Lisesinde tamamladı. Lise yıllarında WWF ve Halk Oyunları kulüplerinde, NHS ve NEHS onur topluluklarında yer aldı. Kurduğu 10 kişilik takımı, CERN’ün düzenlediği parçacık fiziği yarışmasında (BL4S), 47 ülkeden gelen 198 proje arasından 23 projenin seçildiği shortliste girerek okuluna “portable particle detector” kazandırdı. COVID döneminde 30 yazara sahip haftalık bir bilim dergisinin (Joy of Sharing Science) kurucu editörü oldu ve düzenli çıkardığı 40 sayının editörlüğü yanı sıra fizik alanında yazarlık da yaptı. İki arkadaşıyla birlikte, tasarladıkları geri dönüşüm makinesi ile UOML Bootcamp Girişimcilik Yarışmasında birincilik ödülünü kazanıp aldıkları teşvikle makinenin prototipini inşa etti. Üsküdar Amerikan Lisesinde İngilizce, Sosyal Bilimler ve Matematik dalında mükemmellik akademik ödüllerinin yanı sıra Virginia Canfield Her Alanda Mükemmellik Ödülüne layık görüldü. Üsküdar Amerikan Lisesinden 3’üncülükle ve Uluslararası Bakalorya (IB) Programından 44 diploma puanıyla mezun oldu. Onuralp, 2021 yılında University of California Los Angeles Üniversitesinde Elektrik Mühendisliği eğitimine başladı. 

Hobileri arasında şiir okumak/yazmak, yüzmek ve müzik dinlemek olan Onuralp yeni şeyler öğrenmek ve çevresindeki yerleri keşfetmekten büyük zevk alıyor. Onuralp gelecekte arkadaşlarıyla topluma faydalı bir teknoloji start-up'ı kurmayı hedefliyor."
 


Baran Mantı

Baran Mantı


27 Mart 2001 tarihinde Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde dünyaya geldi. İlköğretimini Atatürk İlkokulu’nda ve Sakarya Ortaokulu’nda tamamladı. Bu süre içinde okul takımında lisanslı olarak basketbol oynadı. Arkadaşlarıyla yaptığı projelerle bilim şenliklerine ve hobisi olan şiir okumayı geliştirerek şiir okuma yarışmalarına katıldı. Ardından liseye geçiş sınavında göstermiş olduğu başarıyla Bahçeşehir Anadolu Lisesi’nde burslu olarak okudu ve birincilikle mezun oldu.

Lise yıllarında okulun basketbol takımında oynadı, özel günlerde ve etkinliklerde okulun sunuculuğunu yaptı ve lisedeki üçüncü yılında okul öğrenci meclisi başkanlığına seçilerek çeşitli aktivitelere ve yeniliklere imza attı. Arkadaşlarıyla birlikte kurduğu grup ile köy okullarına yardım etmek, kütüphane kurmak ve kitap yardımı yapmak gibi gönüllü projelerde görev aldı.

Liseden mezun olduktan sonra dil eğitimi almak amacıyla İngiltere'ye gitti. Ardından Michigan State University’ye yıllık 7 bin dolar burs ile kabul edildi. Şu anda Computer Science bölümünde eğitim alıyor ve ileride start-up projelerinde yer almayı, lisans eğitimini tamamladıktan sonra ise yüksek lisansına devam etmeyi planlıyor.


Ata Ulaş Güler

Ata Ulaş Güler


3 Mayıs 2002’de İzmir’de doğan Ata Ulaş, ilkokulunu Ayvalık Sakarya İlköğretim Okulunda, ortaokulu Bahçeşehir Koleji Burhaniye Kampüsünde ve lise eğitimini Üsküdar Amerikan Lisesinde tamamladı. Lisede üç sene boyunca Health and Medicine Club (Sağlık ve Tıp Kulübü) başkanlığını yürüterek Koç Üniversitesi Hastanesinde staj, ameliyat gözlemleri ve ilk yardım eğitimleri düzenledi. Aynı zamanda Acıbadem Üniversitesi kurucu rektörü Necmettin Pamir'in yanında staj yaparak Acıbadem Altunizade Hastanesinde patoloji ve beyin cerrahisi alanlarında robotik cerrahi gözlemlerinde bulundu. Üsküdar Amerikan Lisesi'nde düzenlediği ilk online sempozyum olan BIOFEST ile Harvard, Yale ve Virginia Üniversiteleri gibi çeşitli üniversitelerden konuşmacıları lise öğrencileri ile buluşturdu. Robotik cerrahi ve tıbbi teknolojiye olan ilgisi ile Prof. Dr. Ata Akın'ın düzenlediği biyomedikal tasarım yarışmasında birincilik elde etti. Biyoloji alanında üstün akademik başarı ödülüne layık görülen Ata Ulaş, Uluslararası Bakalorya (IB) Programından 42 diploma puanı aldı. 

2021 yılında Purdue Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği eğitimine başlayan Ata Ulaş, yazılım mühendisliği ve yapay zekâ alanlarında konsantrasyon yapıyor. Yaz aylarında yazılım mühendisliği stajları yaparak sağlık sektöründe AI entegreli uygulamalar geliştirme projelerine katılıyor ve bu projelerde üst düzey yöneticiler ve CEO'larla toplantılara katılıyor. Girişimci olmak isteyen Ata Ulaş, startup kültürü ve başarılı bir şirkete dönüşüm konusunda önemli deneyimler elde ediyor. Ata Ulaş Güler, akademik yönünün yanında Purdue Üniversite’sinin en prestijli kulüplerinden olan Purdue Varsity Club’a seçilerek müziğe olan ilgisini de devam ettiriyor. Şimdiden birçok performansta yer alan Ata Ulaş, bu kulüpte farklı toplumların müzik kültürleri hakkında kendini geliştirmeyi, şan/ses eğitiminde ilerlemeyi, kulübün misyonları doğrultusunda çok yönlü, disiplinli ve mükemmeliyet odaklı olmayı hedefliyor. Şimdiden kulüp bazında ödül ve burslara layık görülen Ata Ulaş Güler, Amerika genelinde ve uluslararası ölçekte sosyal sorumluluk projeleri kapsamında birçok turnede konser vermektedir. Hobileri arasında tenis oynamak, seyahat etmek ve kitap okumak olan Ata Ulaş, gelecekte sanal zekâ ve tıp alanında çalışmak, startup kültürünü iyi öğrenip bu alanda inovatif girişimci adımlar atmak istiyor.


Dilara Lal Altaylar

Dilara Lal Altaylar


11 Mart 2002’de İzmir’de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini İzmir’de, lise eğitimini ise Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi’nde (TEVİTÖL) tamamladı. Lise hayatı boyunca Güher & Süher Pekinel Müzik Bölümü’nde solfej, oda müziği ve fagot dersleri alarak TEVİTÖL’den yarı zamanlı konservatuvar diplomasıyla mezun oldu. Interact Kulübünün bir üyesi olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. Sanatın birçok dalına ilgi duyan Dilara, lisede Fransızca tiyatro kulübü ve okulun sanat dergisinin üyesi olarak görev aldı. Hobileri arasında yemek yapmak, müzik dinlemek ve çizim yapmak yer alıyor.

4 yaşından beri ilgi duyduğu moda tasarımı alanında Özlem Süer House’ta staj yaptı. Başvurduğu her okuldan kabul alan Dilara, şu an Drexel University’de moda tasarımına ek olarak kabul aldığı Honors College’da eğitim görüyor. Gelecekte İtalya’da master eğitimini tamamlamak ve “high fashion” üzerine kendi markasını yaratmak istiyor.


Mehmet Efe Çaylan

Mehmet Efe Çaylan


19 Temmuz 2001 tarihinde Ayvalık’ta dünyaya geldi. İlköğretimi Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu, ortaöğretimi 15 Eylül Ortaokulun’ da ve liseyi Ayvalık Anadolu Lisesinde tamamladı. İlkokul itibari ile 8 yıl boyunca profesyonel olarak halkoyunları oynadı ve bu süreç içerisinde yurt içinde ve yurt dışında çeşitli etkinlik ve yarışmaya katılarak dereceler elde etti.

Lise hayatı boyunca okulun fotoğrafçılık görevini üstlendi ve okulun fotoğrafçılık kulübünü kurdu, ayrıca okulu bünyesinde iki defa fotoğraf sergisi düzenledi. Bunun yanında, lisanslı olarak 4 yıl boyunca bisiklet sporu ile uğraştı ve yarışlara katılarak dereceler elde etti. Ayvalık Anadolu lisesi 2019 ödüllerinde yılın sosyal öğrencisi seçildi. Ek olarak, yaz tatillerinde ailesine destek olmak amacıyla kendi alile işletmelerinde kahve üretim, paketleme ve pazarlama operasyonlarını yönetti. Bunun yanında fotoğrafçılık yaptı. Hobileri arasında, yemek yapmak, bilgisayar oyunları oynamak, yeni yer ve lezzetler keşfetmek bulunuyor.

Michigan State University tarafında yıllık $18.000 dolarlık başarı burs ile kabul edildi. Şu anda Michigan State University’ de computer science bölümünde eğitimine devam ediyor. Gelecekte ise kendi start-up projelerini hayata geçirmek istiyor.


Yiğit Alp Elmas

Yiğit Alp Elmas


1 Şubat 2001’de İstanbul’da doğan Yiğit Alp Elmas, ilk ve orta eğitimini Cihangir Koleji’nde tamamladı. Lise eğitimini de Üsküdar Amerikan Lisesi’nde tamamlayan Yiğit, lise hayati boyunca farklı sosyal yardım ve teknoloji girişimlerine katkida bulundu.

Yapay zeka dünyasına Türkiye Teknoloji Takımı bünyesinde aldığı eğitimler ile atılan Yiğit, Teknofest 2018 Yapay Zeka Yarışması'nda ekip olarak geliştirdikleri Türkçe Doğal Dil İşleme algoritması ile üniversite seviyesinden doktoraya kadar değişen 92 takım arasından tek liseli takım olarak birinci olmaya hak kazandı. Bu yarışma sonrasında çalışmalarını girişime çevirmeye karar veren Yiğit, T-Fashion isimli girişimini kurdu. T-Fashion sosyal medyada hedef kitle özelinde on binlerce paylaşımı takip edip yapay zeka tabanlı algoritmalar ile tekstil firmalarına özelleştirilmiş moda raporları ve trend öngörüleri sunan bir platformdur. Girisimiyle farklı alanlarda ödüller kazandı. Yiğit şu an eğitimine University of Toronto’da devam ediyor ve ileride de yapay zeka üzerine çalismalarına yoğunlaşmayı hedefliyor.


Cansu Birsen

Cansu Birsen


Cansu Birsen, 1 Haziran 2002’de İstanbul’da doğdu. İlkokul sırasında BİLSEM - İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi’nde öğrenci olma hakkı kazandı ve bu kurumdaki çalışmaları sırasında Kimya ve Fizik derslerine duyduğu ilgiyi keşfetti. Ortaokul eğitimini Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu’nda burslu bir şekilde tamamladıktan sonra 2016 yılında Robert Kolej’i kazandı ve lise eğitimini de yedincilik derecesiyle tamamladı. Robert Kolej’de Avrupa Gençlik Parlamentosu (AGP) kulübünde yer aldı ve okulunun ev sahipliği yaptığı Ulusal AGP Forumu’nun organizasyonunda liderlik pozisyonu üstlendi. Aynı zamanda Avrupa çevresindeki AGP konferanslarında komite başkanlığı yaptı. Bunun yanı sıra lise hayatı boyunca okulunun Toplum Hizmet Programının (THP) aktif bir üyesiydi. İlköğretim çağındaki çocukların eğitim gördüğü Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerine yönelik gönüllülük projeleri organize etti ve liderliğini üstlendi. Daha sonrasında THP’nin Danışma Kurulu Üyesi olarak okulunda gönüllülük projeleri ve sosyal sorunlar hakkında farkındalık artırmak adına projeler düzenledi. Bilim dallarına duyduğu ilgisini takiben 11. sınıf yaz tatilinde tam burslu olarak the Summer Science Program’a kabul aldı. Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology ve Harvey Mudd College tarafından düzenlenen bu yaz programında takımıyla birlikte bir meteroun yörüngesini analiz ederek bu meteorun bir tehlike arz edip etmediği üzerine bir araştırma yazısı yayınladı.

Liseden mezun olan Cansu, şu an eğitimine burslu olarak Tufts University’de devam ediyor. Bilgisayar Bilimi ve Kimya Mühendisliği bölümlerinde çift anadal yapmayı planlayan Cansu, mezun olduktan sonra ilaç veya temiz enerji endüstrisine dahil olarak toplum yararına çalışmalarda yer almayı hedefliyor.


Selin Kesaf

Selin Kesaf


3 Ocak 2001 tarihinde Mersin’de dünyaya geldi. Lise eğitimini Tarsus Amerikan Koleji’nde tam burslu olarak, MEB ve IB Diplomalarıyla tamamladı. Bunun yanı sıra Matematik ve Ekonomi alanlarında AP sınavlarını başarıyla tamamladı. Lise hayatının ikinci sınıfını ASSIST Scholarship programı ile tam burslu olarak Princeton Day School’da geçirdi. Princeton Day School’da Girls Varsity Tennis Team’de ‘Singles’ oyuncusu olarak okulunu bölge şampiyonu oldukları turnuvada temsil etti. Aynı zamanda okulunun orkestrasında ‘birinci keman’ grubunda yer aldı. Tarsus Amerikan Koleji’ne geri döndükten sonra Inclusion and Mental Health adlı öğrenci grubunu kurdu.

Şimdi Brown University’de Design Engineering okuyor. Fall 2021 döneminde Brown University School of Engineering altında Teaching Assistant olarak çalıştı. Bölümü içerisindeki alt kategorilerden Architecture & Urban Planning konusunda çalışmalar yürütmekte. Gelecekte mimarlık alanında inovasyon ve uyarlanabilirlik üzerine projeler yapmayı hedefliyor.


Atakan Erefe

Atakan Erefe


23 Aralık 2002’de Manisa’da dünyaya geldi. İlkokula Gazi Mustafa Kemal Paşa İlköğretim Okulu’nda başlayan Atakan’a ikinci sınıfta girdiği WISC-R testi sonucunda üstün zekalı tanısı kondu. Üçüncü ve dördüncü sınıfı Acarkent Doğa Koleji’nde üstün zekalı öğrenciler için geliştirilmiş özel bir müfredat eşliğinde okuyan Atakan; robotik, felsefe, Fransızca, Latince vb. dersler aldı. Aynı zamanda Bilim ve Sanat Merkezi sınavlarına giren Atakan, üçüncü sınıfta İstanbul BİLSEM’e genel yetenek alanından kabul edildi. Ortaokulu Ataşehir Bilfen’de Burslu olarak okurken, okulun bilgisayar kulübünün bir parçası olarak ODTÜ, Huawei, Finansbank gibi birçok kurumdan ödül alan projeler yaptı. Aynı süreçte İstanbul BİLSEM robotik takımı ROBİSTİM’in kurucu üyelerindendi ve Boğaziçi Üniversitesi ve Avrupa Birliği ortaklığındaki Project Irresistable’ın parçası olarak nano teknoloji alanında projeler yaptı. Aynı dönemde Atakan, BİLSEM’deki drama hocasının tavsiyesi ile Kadıköy Güzel Sanatlar’da oyunculuk dersleri almaya başladı. TEOG’da 0.03% yüzdelik dilime giren Atakan STEM projelerine olan ilgisinin etkisi sebebiyle, yeni kurulmuş bir okul olan Ataşehir Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’nde tam burslu olarak okumaya başladı. Hazırlık senesinde okulun robotik takımlarında kaptanlık yapan Atakan, FIRST LEGO Leauge yarışmasında bölge ikinciliği ve “En İyi Araştırma” ödülü kazandı. Yine hazırlık senesinde Kılçık Tiyatro’nun yetişkin gruplarında çocuk oyuncu olarak katılan Atakan, iki sene boyunca profesyonel tiyatro oyunlarında kimi zaman baş rol kimi zaman yan rol olarak oyunculuk yaptı. Dokuzuncu sınıfta BİLSEM’de felsefe alanında çalışmalar yapmaya başlayan Atakan, Bahçeşehir’de de Türkiye’nin ilk lise düzeyi havacılık ve uzay takımı olan “Project S”i kurdu. Project S, model hava araçları ve model uydu sistemleri gibi birçok farklı proje yaptı. 10 Kasım 2019’da Atakan ve ekibi, İTÜ ve BAU desteği ile Türkiye’nin ilk model uydu kampını düzenlediler ve Türkiye’nin dört yanından lise öğrencilerine CanSat uydu yapım eğitimi verdiler. Kamp sonunda Mustafa Kemal Atatürk adına fırlatılan 13 model uydudan birisi dünyanın ilk lise düzeyi yapay zekâ entegreli model uydusu “Stranger II”ydi. Aynı dönem müzik prodiksiyonu ve hiphop’a merak salan Atakan, 2019’un sonunda ilk demo rap albümü olan Sosyal Mesaj’ı yayınladı. Albüm hiçbir reklam olmadan binlerce dinlendi ve İstanbul underground hiphop camiasında ufak çaplı ses getirdi. Atakan 10. Sınıfta BilimSenOl Platformu adıyla gençleri ve ilk okul öğrencilerini STEM alanlarına ve girişimciliğe teşvik eden gönüllü bir girişimin kurucuları arasındaydı. BilimSenOl Platformu Türkiye’nin sayısız ilinde bilim şenlikleri, girişimcilik zirveleri, konferanslar düzenledi ve TeknoFest gibi önemli etkinliklerde de yer aldı. 2021 yılında çıkan yangınlar sonrasında bir yardım kampanyası başlatan Atakan, Kuşadası’nda topladığı bir kamyon mobilya, ev araç gereçleri ve elektronik eşyayı Bodrum – Muğla köylerine ulaştırdı. Ayrıca sosyal medya yoluyla İstanbullu bazı iş adamları ile iletişime geçip iki tır daha yardımın köylere ulaştırdı. Atakan 2022 yılında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan 10’u Amerika’da, 2’si Hollanda’da olmak üzere toplam 12 üniversiteden kabul aldı. Bu okullar arasından Amerika’nın en seçici okulları arasında yer alan Colby College’i seçen Atakan, Computer Science ve Disiplinler Arası Müzik alanlarında çift anadal yaparken, ekonomide de yan dal yapmayı hedefliyor.


 Aybuse Aleyna Alina Adıgüzel

Aybuse Aleyna Alina Adıgüzel


10 Ekim 2005’te doğan Aybuse, İlkokul eğitimini Atatürk İlkokulu’nda, ortaokul eğitimini Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda tamamladı. Liseye Ayvalık Anadolu Lisesi’nde başladıktan sonra 9.sınıftan itibaren aynı zamanda Birleşik Krallık’ta Homeschool eğitimi aldı ve dört yılın sonunda iki farklı ülkeden, iki diplomayla mezun oldu. Nörobilim ve psikoloji merakının başlaması, 13 yaşında Amerikan psikoloji şirketi IDR (Individual Differences Researches) Labs’ın çevirmeni olarak işe başlamasıyla oldu ı ve çevirmen olarak başladığı şirkette öğrendikçe makale yazarlığı yapmaya da başladı. Tübitak’ın etkinliklerine “Toplumdan Dışlanmış Bireylerin Beyinlerinde Oluşan Deformasyonların Matematiksel Becerilere Etkileri” teziyle katıldı. 16 yaşından beri kadrolu olarak her ay makale ve tez yayınlayan Aybuse, ayrıca bir bilim dergisinde çalışıyor.

17 yaşında TESOL (Teaching English to Speakers of Other Languages) sertifikası kazandıktan sonra öğrenciliğinin yanı sıra öğretmenlik de yapmaya başladı. Kültür Merkezlerinde İngilizce ve İspaynolca öğretmenliği yaptı. Lisanslı tekvando oynadı. Türkçe, İngilizce, Azerice, İspanyolca ve Norveççe dillerinde çevirmenlik yaptı. Başvurduğu üniversitelerden Glasgow Üniversitesi, Miami Üniversitesi, Ohio Üniversitesi gibi okullardan da kabul aldıktan sonra Arizona State Üniversitesi Nörobilim bölümünde eğitimine devam etmeye karar verdi. Arizona State University’de eğtimine başlamadan üç ay önce, Harvard Üniversitesi’nin Nörobilim eğitimine %90 burslu kabul aldı ve üniversite eğitimine başlamadan önce Nörobilimle ilgili önemli bir tecrübe edinme şansı yakaladı. Arizona State University’de Nörobilim ve Biyokimya dallarında eğitimine devam etmektedir.


Mert Enes Yurtseven

Mert Enes Yurtseven


30 Ekim 2003 tarihinde Manisa’da dünyaya geldi. Orta öğretimi Manisa Bahçeşehir Ortaokulu’nda tamamladı. Lise eğitimine Gediz Anadolu Lisesinde başladı, ardından %80 burs ile Manisa Bahçeşehir Fen Lisesine geçip son iki yılını burada tamamladı. Örgün eğitimin yani sıra Manisa Deneyap Atölyesinde STEM odaklı eğitimler aldı.

Ortaokul yıllarında lisanslı basketbol oynadı ve bu tutkusunu lisede sürdürmeye devam etti. Basketbola ek olarak boks ve fitness sporları ile Lise yıllarında meşgul oldu. Manisa Bahçeşehir Fen Lisesinin ilk dönem öğrencilerinden biri olarak birçok klübün kuruluşunda ve yönetiminde rol aldı, bunların arasında 3 yıldır her turnuvadan ödüllerle dönen FRC takımı Conquera, NASA SpaceApp hackathonlarina düzenli katılan Aphophis gibi takımlar yer almaktadır. Bu yıllarda Matematik ve Programlama odaklı TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi proje yarışmalarında 7 farklı takıma liderlik etti. Hala bu takımlardan bir çoğuna aktif olarak mentorluk yapmaktadır. Boş zamanlarında programlama ve yapay zeka konularında kendini geliştirmeye adadı ve bağımsız araştırmalarda bulundu.

Georgia Insitute of Technology üniversitesine (Gatech) kabul edildi. Yapay zekaya olan tutkusunun peşinden giderek Teori ve Zeka branşları ile Bilgisayar Bilimi okumaya karar verdi. Güncel olarak derin öğrenme uygulamaları ile ilgili araştırma takımlarında yer alan Mert lisans eğitiminden sonra Doktorasını tamamlamak ve Kar amacı gütmeyen araştırma şirketlerinde çalışmayı hedeflemektedir.


İdil Aslı Turasi

İdil Aslı Turasi


İdil Turası, 2004 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğretimini İELEV Özel 125. İlk ve Ortaokulunda tamaladı, İELEV Özel Lisesi’ni okul birincisi olarak IB diploması ile bitirdi. Lise hayatı boyunca gönüllülüğü toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan İELEV Gönüllülerinde aktif saha gönüllülüğü ve proje liderliği yapmasının yanı sıra uluslarası bir araştırma projesi olan CASE NOT CLOSED’da Nazi soykırımı sırasında hayatlarını kaybeden Türk-Yahudi toplumunu araştırıp bulgularını belgesel halinde sundu. Bunun yanında Hrant Dink Vakfı’nda toplumdaki nefret söyleminin önüne geçmeyi hedefleyen “Media Watch on Hate Speech” adlı projede gönüllülük yaptı. Aktif olarak yer aldığı gönüllülük projelerinin yanı sıra İELEV Makers Kulübü’nün başkanlığını yaptı ve uluslarası başarılara imza attı. Kariyerinde yapay zeka alanında ilerlemeyi hedefleyen İdil’in kaleme aldığı “AI Applications for Disease” , “The Ultimate in Human Computer Interaction: The Metaverse” ve “Visual Computing for ADHD, Alzheimer’s, and Autism Recognition” adlı üç adet makale, akademik dergilerde yayınlandı.

2023-2027 yılları arasında lisans eğitimine devam etmek üzere ABD, İngiltere ve İtalya’dan 11 üniversiteden kabul aldı. Eğitimine bu okullar arasından ABD’de California Institute of Technology’de devam etmeye karar verdi. İdil, bilgisayar bilimi ve ekonomi alanlarında çift anadal yapmayı planlıyor.


Yusuf Taha Eker

Yusuf Taha Eker


2004’te Konya’da dünyaya gelen Yusuf, ilk ve orta öğretimini aralarında İstanbul, Van ve Malatya’nın yer aldığı birçok şehirde aldı. 2010 yılında İstanbul satranç şampiyonasında 1. oldu. Öğrenimi süresince BİLSEM’de robotik, matematik ve fizik üzerine yoğunlaştı. Matematik olimpiyatlarına ve mekatronik yarışmalarına katıldı, matematik alanında bronz Madalya sahibi oldu. 2018’de Galatasaray Lisesini kazandı. Lise yıllarında fizik ve satranç alanlarına ilgisi devam ederken sosyal bilimler ve sanat dallarına yöneldi. Galatasaray Lisesi tiyatro topluluğunda bulundu ve 1 sene başkanlığını üstlendi. Okul orkestrasında ve çeşitli gösterilerde bağlama çalarken uluslararası alanda çeşitli Erasmus projelerine, münazara yarışmalarına, MUN’lere, projelere ve araştırma programlarına katıldı ve birçoğunun başında bulundu. Lise yıllarında gönüllülük programlarıyla ilgilendi ve kendi seslendirdiği bir kitapla beraber pek çok kurumla çalışıp projeler tasarladı. Lise hayatı süresince Yale, Harvard, Chicago, Washington in St. Louis ve Amsterdam üniversitelerinin programlarına tam bursla katıldı. 2023 yılında Franklin&Marshall College’da tamamlayıcı başarı bursuyla beraber tam burslu okumaya başladı. Politika ve Ekonomi üzerine yoğunlaşırken okulunun öğrenci senatosunun da başkanlığını yapmakta.

İngilizcenin yanı sıra ileri seviyede Fransızca, orta seviyede İtalyanca ve Kürtçe biliyor. Hobileri arasında tiyatro, satranç, sinema, müzik, konuşmacılık ve münazara olan Yusuf özellikle yazarlık ve hikayecilikle ilgileniyor. Galatasaray Lisesi öğrencileri ve gönüllülük ile beraber birçok öğrenciye mentorluk yapıyor. Gelecekte yüksek lisans programlarına katılmak ve Politika - Ekonomi alanlarında çift anadal yapmayı planlıyor. Yeni diller öğrenmek, yazmak, farklı kültürleri tanımak ve dünyayı gezmek en çok keyif aldığı aktiviteler.


Berkay Kurnaz

Berkay Kurnaz


Berkay, İstanbul'da dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu İstanbul'da bitirdikten sonra lise eğitimine Robert Kolej’de devam etti. Robert Kolej’de WSDC ve BP stili münazara, girişimcilik ve tiyatro ile ilgilendi. Münazarada Kabataş Lisesi çaylak turnuvası finalist ödülünü kazandı. Girişimcilik alanında Robert Kolej kampüsünde takımıyla oluşturduğu permakültür bahçe projesiyle $500 ödül ve okulun proje boyunca desteğini kazandı. Lisenin son senesinde Euripides’in “The Bacchae” ve Tom Stoppard’ın “The Real Inspector Hound” tiyatro oyunlarında önemli roller oynadı.

Lise hayatı boyunca Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yenilikçi girişimcilik programı Limitless Makers’da hem katılımcı hem de pilot yıldan itibaren mentör olarak operasyonel destek verdi. Harvard'ın düzenlediği Global Health and Leadership Conference’ta halk sağlığı alanında yapılan girişimleri deneyimledi. Amerika’da University of Michigan kampüsünde 6 hafta Telluride Association’ın AOS programına katıldı. Hayatı boyunca psikolojiden nörobilime evrilen insanı anlamaya olan tutkusuna sosyoloji alanıyla da devam etmeye bu programda karar verdi.

Tam burslu olarak Amerika’da 4 okuldan kabul ve 8 okuldan yedek sonucu aldı. Şu anda Kenyon College’da nörobilim anadalında eğitimini devam ettirmektedir. Hayatı boyunca dillere duyduğu tutkusunu üniversitede geliştirmektedir. İngilizcede C2 native-like seviyesinde, basit seviyede Almanca, İspanyolca, Fransızca ve Japonca bilmekte ve şu anda Korece öğrenmektedir. Kenyon College’da halihazırda bir biyoloji profesörünün laboratuvarında aktif rol oynamaktadır. Üniversitede lisans eğitimi sonrası PhD eğitimi ile nörobilim araştırmalarına devam etmeyi ve endüstri veya akademide çalışmayı hedefliyor. Kariyerinde, nörobilim ile toplum bilimlerinin kesişiminde yeni araştırmalar yürüterek literatüre katkıda bulunmayı hedefliyor.