Tamer Avcı, Mezun, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Emory University


24 Ağustos 2017 Tamer Avcı, Mezun, Matematik ve Bilgisayar Bilimleri, Emory University

Geçtiğimiz Mayıs ayında Emory Üniversitesi’nden Bilgisayar bilimi derecesi ile mezun oldum. Eğitim hayatımın bu çok önemli ve değerli bölümünü bitirmenin mutluluğunu yaşadım. Hemen arkasından Amerika’nın bir yakasından diğer yakasına yeni bir hayata yeni mesleğimle ilk adımlarımı attım. Kat ettiğim bu yol bana o kadar çok şey öğretti ki, geriye donup baktığım zaman verdiğim her kararın, gayret gösterdiğim her çalışmanın ve kurduğum her ilişkinin ne kadar önemli olduğunu hissediyorum, görüyorum.

Emory’de mezun olana kadar geçirdiğim üç seneyi üç ayrı dönem halinde özetleyebilirim. Bu dönemler her ne kadar birbirinden bağımsız gibi dursa da hayatta her zaman beklenmedik kapıların, açıldığını unutmamalıyız.

İlk ve belki de en önemli tecrübem üniversite içinde ve dışında tüm önyargıları yenmek oldu. Okula gelmeden önce aklınıza koyduğunuz alan ile mezun olduğunuz alan aynı olmaz ise, hiç şaşırmayın. Korktuğunuz bir dersi alın, çekindiğiniz bir aktiviteye katilin, katılımcı olun. Bize sunulanlardan faydalanmak yapabileceğimiz en asgari şeydir, bunun ötesine geçmeye bakın. Üniversite size böylesine güzel imkânları sunan, önyargılarınızı aşmanıza yardım eden mükemmel bir kurumdur.

İkinci tecrübemi vakit geçirdiğim ve tanıma fırsatı bulduğum her insana borçluyum. İyi ki, merak ettiğim, kendinden çok şey öğrenebileceğimi düşündüğüm insanlarla iletişime girdim. Geniş bir networke sahip olmak üniversite içinde edinilebilecek en büyük zenginliklerden biri… Kesin bir şey var ki, çevrenizdeki insanların tecrübelerinden yararlanmak en hızlı öğrenme seklidir. Bununla sinirli kalmayın; bu döngüye katilin. Sizden yardım isteyenlere mentor olun.

Son olarak da, belki de en kaçınılmazı ve en çok emek isteyen kısmı, çalışmak ve kendinize yatırım yapmaktır. Evet, bazı günler oldu, sabahlara kadar çalıştım. Sınavlar, projeler, mülakatlar ve iş görüşmeleri üst üste geldi. Fakat her zaman önüme çıkan engelleri kendi alanımda daha iyi duruma gelebilmek için bir fırsat olarak gördüm. Hangi alanı seçersek seçelim, amacımız profesyonel ya da akademik olsun, o alanda gerçek beceriler elde etmek zorundayız. Kâğıda dökebileceğiniz, somut donanımlarınız hem size hem de üniversite hayatiniz sonrası katılacağınız organizasyon veya şirkete doğrudan katkı sağlayacak konuma geldiyse yeteri kadar gayret göstermişsiniz demektir.